Beograd, 22. mart 2018. – Drugi po redu seminar „Specifični planovi implementacije direktiva u sektoru voda” održan je na Svetski dan voda, u Klubu narodnih poslanika. Seminar je organizovan u okviru projekta „Dalja implementacija Strategije za aproksimaciju u oblasti životne sredine”, koji finansira Evropska unija, a u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Udruženjem za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo. Ovom prilikom, učesnici su se upoznali sa dosadašnjim radom na izradi Specifičnih planova implementacije četiri direktive u oblasti voda, koje se rade u okviru projekta. Predstavljene su dosadašnje aktivnosti na izradi dokumenata, kao i planirani budući koraci. Tokom diskusije, učesnici su dobili priliku da iznesu svoja mišljenja i predloge za budući rad.

„U narednim godinama, najveći izazov biće tretman otpadnih voda, jer se kod nas trenutno prerađuje svega 10 odsto”, ovim povodom je izjavio Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije i dodao da je ulaganje u sektor voda bitan faktor za očuvanje životne sredine i zdravlja građana.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da je Ministarstvo, na čijem je čelu, zaštitu vode postavilo kao prioritet i dodao da je u tom smislu Srbiji neophodno oko 300 sistema za preradu otpadnih voda, čija će izgradnja koštati između četiri i pet milijardi evra.

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Snežana Čađo i Nebojša Veljković, na seminaru su izneli informacije o statusu površinskih voda Srbije. Zaključak je da je neophodno početi sa monitoringom površinskih voda, kako bi se pravovremeno uočile promene i shodno tome preduzele adekvatne mere. Dodatno, na seminaru su date smernice za razvoj plana i dalju implementaciju programa monitoringa.