Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz pomoć Evropske unije započelo projekat „Dalja implementacija Stratеgiје za aprоksimaciјu u оblasti živоtnе srеdinе“

Beograd, 15. decembar 2016. – Danas je zvanično predstavljen početak projekta „Dalja implementacija Strategije za aproksimaciju u oblasti životne sredine – EAS”, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a finansira Evropska unija u iznosu od 1,6 miliona evra. Projekat će biti usmeren na podršku resorsnom Ministarstvu Republike Srbije i Pregovaračkoj grupi 27 u jačanju institucija i strateškom planiranju u okviru Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene.

„Životna sredina je veoma važna oblast kojom se treba kontinuirano baviti i koja zahteva koordinisano delovanje svih relevantnih institucija. O tome svedoči i podatak da je neophodno 10 milijardi evra sredstava za aproksimaciju životne sredine, od čega je približno milijardu evra potrebno za otpad, a oko 7 milijardi evra za vodosnabdevanje, kanalizaciju i otpadne vode. Ovaj projekat pomoći će našoj zemlji u daljem približavanju pravnih tekovina Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine, kroz jačanje institucija, poboljšanje infrastrukture i investicionog planiranja novih projekata u ovoj oblasti“, rekla je Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je da je do sada otvoreno šest poglavlja, i da se nada da će Poglavlje 27 biti otvoreno bez početnih merila. „Poglavlje 27, koje se tiče životne sredine, najkompleksnije je kada je u pitanju broj direktiva i čini jednu trećinu ukupnog evropskog zakonodavstva. Ono je i najskuplje i zahteva ogromne investicije, ali je i najvažnije, jer se tiče kvaliteta života svih građana: kvaliteta vode, vazduha i zemljišta. Nijedno drugo poglavlje ne utiče u toj meri na naše živote, zdravlje, budućnost i razvojne projekte više od ovog poglavlja. Projekat koji danas počinje upravo treba da ojača institucionalne kapacitete za pripremu pregovaračke pozicije Srbije u ovoj oblasti“, zaključio je Benedikt.

Na konferenciji su predstavljena i iskustva Slovenije u pregovorima za Poglavlje 27, kao i iskustva Makedonije u oblasti procene troškova i koristi u vezi sa budućim razvojem održivih investicija i sprovođenja zahteva Evropske unije u sektoru voda.